+359 879 429 674

Бълхите (Insecta, Siphonaptera) са малки, странично сплескани, безкрили и високоспециализирани насекоми. Имат насочени назад шипове на краката и телата, които улесняват движението напред през козина, косми или пера. Размерите на възрастните са около 2-4 мм, тъмночервени или кафеникави на цвят, имат две антени и шест крака. Имат силно развити задни крака, които им позволяват да скачат до 150 пъти дължината на собственото си тяло. Това се дължи на резилина – еластомерен протеин, който компресира по време на сгъване на тялото и след това бързо отпуска.

Цикълът на развитие включва яйце » ларва » какавида » имаго, като продължителността му зависи от температурата( оптимална около 32 -35℃) и влажността (оптимална – около 70%) на въздуха в околната среда. При благоприятни условия продължава 50-60 дни, а при неблагоприятни около 180 дни.

Възрастните са ненаситни кръвохранещи се, като консумират до 15 пъти повече от телесното си тегло на ден. Със способността да скачат вертикално, възрастните могат лесно да се качат върху минаващо куче или котка, или дори обувките или крачолите на човек. Възрастните бълхи прекарват по- голяма част от времето си върху кучето или котката, а не в килима. Ето защо лечението на домашния любимец е важна стъпка в избавянето на дома от бълхи. В рамките на минута след скачане върху гостоприемника, бълхите започват да се хранят. Смляната кръв, изхвърлена като изпражнения, изглежда като тъмни, подобни на черен пипер точки в козината на домашния любимец. Чифтосването и последващото снасяне на яйца става в рамките на 24 часа. Всички яйца (40-50 на ден) се снасят в козината. Те са белезникави на цвят. При разтърсване на козината/движение на домашния любимец, яйцата падат и се разпръскват. След излюпване яйцата се равиват в малки, подобни на червеи ларви, които остават скрити под влакна на килими, мебели, възглавници и други защитени зони. Те предпочитат влажни, топли и тъмни места. Извън дома могат да бъдат в  дупки, бърлоги, котила, гнезда, леговища на животни. В такива места ларвите успяват да какавидират(подобен на коприна пашкул, заобиколен от парчета отломки), като се хранят с изпражнения от имагото(засъхнала кръв), кръв изплюта от имагото, с останали неизлюпени яйца, обвивки от яйца. От какавидите след около 3-5 дена се люпи имагото.

Пашкулът е непроницаем за инсектициди, което е причина някои бълхи да се задържат за продължителен период от време, дори след като домашният любимец и домът са третирани.

Добре е да знаете, че ако са обезпаразитени животните, но има подходящи развъдни места за ларви, до две седмици животните отново ще бъдат с бълхи.

Описани са над 2000 вида бълхи, принадлежащи към 16 семейства и 238 рода, но само малка част от тях са синантропни, т.е. живеят в тясна връзка с хората.

Най – често срещаните синантропни видове са:

  • Човешка бълха (Pulex irritans) – тя има почти космополитно разпространение. Може би погрешно се нарича човешка бълха, тъй като атакува голямо разнообразие от бозайници, включително морски свинчета, домашни кучета, котки, плъхове, кози.
  • Котешка бълха (Ctenocephalides felis) – изключително често срещана при котки и кучета, но заразява и плъхове. Тя представлява по – голямата част от бълхите в човешките домове.
  • Кучешка бълха (Ctenocephalides canis) – тя е тясно свързана с котешката и много прилича на нея по външен вид и биология. Въпреки името си, всъщност се среща по- рядко от котешките бълхи при кучета.
  • Ориенталска плъхова бълха (Xenopsylla sheopis) – среща се в много тропически, топли и умерени среди по света. Тази бълха е основният вектор на Yersinia pestis – причинителя на чумата, участва в предаването на миши(ендемичен) тиф и паразитни хелминти, бартонелози

Какво могат да ни причинят бълхите?

Ухапванията на бълхите обикновено причиняват малки, болезнени, сърбящи червени подутини с ореол около центъра на ухапването. За разлика от ухапванията от комари те остават малки и обикновено се появяват в групи от по 3-4 или в права линия. При хората ухапванията обикновено се срещат около глезените или краката, както и кръста, слабините, подмишниците, кожните гънки на лактите и коленете. Слюнката им може да причини сериозен алергичен дерматит при домашни любимци. Подобни алергични реакции може да има и при хората. Обикновено ухапванията отшумяват сами без никакво лечение.

Бълхите са най-честият преносител на рядката бубонна чума. Те предават и бактериалното заболяване миши тиф на хората чрез заразени плъхове. Бълхите са разпространители и на бактерията Bartonella henselae сред домашните котки. Човек се заразява при одраскване, ухапване, олизване от инфектирана котка, ако се пипне със заразени ръце по наранена кожа, очна или устна лигавица. Заболяването е известно като „Котешко одраскване“ . Освен това могат да пренасят тения и да причинят анемия при домашните любимци.

  Ценови предложения   

Бълхи* (2 часа карантинен период)до 100 м2 –  45лвдо 200 м2 – 65лвдо 300 м2 – 80лвдо 400 м2 – 100лв

Цените са с включен ДДС!

*За решаване на проблема са нужни две обработки през 10 дни, като при по-тежките случаи и повече.