+359 879 429 674

Обикновената постелна дървеница (Cimex Lectularius) се отнася към клас Насекоми, сем. Cimicidae. Постелните дървеници са безкрили, кръвосмучещи ектопаразити. Те са пълзящи насекоми. Тялото им е гръбно-коремно сплеснато, леко овално, плоско. Преди хранене са кафяви и плоски, а след нахранване стават по- червени, подути и удължени. Дължината на тялото при имагото е 4-6 мм, а на нимфите 1-4 мм. Дървениците имат шест крака и две антени. Водят скрит/нощен начин на живоът, но при голяма численост са активни и през деня. Женските снасят 1-5 яйца на ден, достигайки до 541 яйца през живота си. Необходими са около 21 дни, докато нимфите се превърнат във възрастни дървеници.

Дървениците вероятно получават името си, заради това, че търсят убежище в леглата и се хранят с кръвта на хората, докато те спят. Дървениците се хранят само с кръв, но хората не са единствената им мишена. Те атакуват много топлокръвни животни, включително и домашни птици. Дървениците се срещат почти на всяко място, където хората се събират, включително  хотели, пансиони, офиси и дори обществен транспорт.

Дървениците са страхотни „туристи на стоп“, което им позволява да пътуват на дълги разстояния. Те се захващат за куфари, дрехи, спално бельо и могат да се озоват, където и да бъдат взети тези предмети. Ето защо разпространението на дървеници става толкова лесно.

 Дървениците се разпознават най – лесно по малките червеникаво – кафяви петна по матраци, тапицерия или стени. Ухапванията по тялото също са издайнически признак за дървеници. Може да отнеме два – три дни преди тези ухапвания да се появят. В началото те могат да бъдат малки, след което да се подуят, зачервят и сърбят. Така повечето хора развиват алергична реакция към слюнката, която се предава по време на ухапването. Някои хора обаче никога не реагират, което прави наличието на дървеници трудно за идентифициране.

Няма данни дървениците да пренасят заболявания с епидемиологично значение.

Как да се отървем от дървеници?

Дървениците са изключително неуловими същества, така че трябва да се потърси професионална помощ при наличие на същите. Всъщност те са едни от най-трудните за справяне вредители според 76% от професионалистите по вредители. Ако подозирате или откриете дървеници, свържете се с лицензиран специалист, за да разрешите проблема.

Ценови предложения                                                                                                                                                  

Дървеници*  1 стая – 45лв2 стаи – 70лв3 стаи – 80лв4 стаи – 100лв                            

   Всички цени са с включен ДДС!                      

*За постигане на максимален ефект са нужни две последователни обработки през 10-15 дни, като при по- тежките случаи и повече.