+359 879 429 674

Стършелите са жилещи насекоми и са част от семейството на осите. Те са размер около 2,5 см и имат жълти ивици, които контрастират на фона на тъмните тела. Главите им са по0светли на цвят и имат много големи, тъмни очи. Освен крила, имат антени, крака и жило. Стършелите са активни през пролетта и лятото. Техните гнезда могат да бъдат близко до жилища или в природата, като например в изгнили дървета или храсти. Подобно на пчелите, те също са социални насекоми и живеят в колонии и работят усилено, за да защитят тази колония. За разлика от пчелите, те могат и ще ви атакуват повече от веднъж, когато бъдат провокирани. Понякога стършелите се роят и могат да причинят десетки или стотици ужилвания. Докато пчелите губят жилото си и в някои случаи умират, след като ви ужилят, стършелите не го правят. Те не оставят жилата си. Само женските стършели могат да жилят. Стършелите имат по-голямо жило и прободната рана е болезнена. Освен нея, болка причинява и отровата, която стършелите инжектират при ужилване. Обикновено веднага след ужилване се усеща остро парене, последвано от силен сърбеж. Мястото около ужилването се зачервява, затопля и се подува леко, може да има и кървене. Това са леките симптоми.

Може да бъде развита и вторична бактериална реакция. Този тип кожна инфекция може да се развие, ако мястото на ужилване се чеше често и се предоставят подходящи условия за развитие на бактерии. Липсата на адекватно почистване, дезинфекция и лечение на мястото на ужилване позволява развитие на инфекция.

Ужилването от стършел може да причини и по-тежки състояния,алергични реакции при някои хора като затруднено дишане, подуване на устата, устните, гърлото, задух, гадене,  повръщане, припадък, уртикария. Ако имате някои от тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ!