+359 879 429 674

Комарите са космополитни насекоми, подредени в две подсемейства, 46 рода и 146 подрода. В света има над 3000 вида комари. Те са едни от най- досадните вредители през лятото, с размери от 3 до 5мм. Обикновено комарите живеят между 4 и 8 седмици.

Комарите се срещат най-често в топла и влажна среда и са най- активни призори и здрач. Топлината на тялото ни ги привлича, но само женските смучат човешка кръв, докато мъжките се хранят са растителни нектари. До няколко дни след нахранването (смукането на кръв) се снасят яйцата. Комарите снасят яйцата си във водата (неподвижна вода), където се развиват ларвите. Така че като профилактика е добре да изпразните празни гуми и саксии, покривала за басейни, детски басейни след дъждовна буря. Така три от стадиите си на развитие (яйце, ларва, какавида) комарите прекарват във водата. Докато  най- накрая от водата излиза възрастния индивид (имаго). Този цикъл на развитие отнема около две седмици при топло време.

Освен топлината на тялото, според проучвания, фактори като кръвна група и наличието на естествено срещащи се бактерии по кожата могат да са причина някои хора да са по- апетитни за тези кръвосмучещи насекоми, от колкото други. Освен това е известно, че тъмни дрехи и парфюми привличат комарите.

Комарите обикновено причиняват червени, сърбящи петна/подутини по тялото ви от ухапването им. Причина за това е слюнката на комарите, която те инжектират в кожата, за да предпазят кръвта от съсирване, докато се хранят (докато смучат кръвта).  Повечето хора имат лека реакция към ухапване от комар, но при някои реакцията може да е тежка. Ако се появят симптоми като главоболие, треска, болки в тялото е добре да се свържете с медицински специалист. Комарите могат да пренесат причинители на редица опасни заразни заболявания като малария, жълта треска, денга, западнонилска треска и др.

Ако имате проблем с комари във Вашият имот се свържете с лицензиран специалист по вредители, за да оцени ситуацията и да ви посъветва как да се отървете от тях.