+359 879 429 674

Иксодовите кърлежи (Сем. Ixodidae – наричани още твърди, заради здравата хитинова обвивка, с която е покрита тялото им).

Твърдите кърлежи се прикрепят към гостоприемника си и се хранят непрекъснато с кръв в  продължение на няколко дни (могат да пият кръв докато утроят размерите си). Когато възрастната женска получи достатъчно количество кръв, тя се чифтосва, отпада от гостоприемника и намира подходящо място, където снася яйцата си и в повечето случаи умира. От яйцата се излюпват ларви(със шест крака), които се придвижват нагоре по стръкове трева и чакат подходящ гостоприемник да премине. След като „се напият“ с кръв, ларвите се отделят и линеят, превръщайки се в осемкраки нимфи. Нимфите също намират подходящ гостоприемник, „нахранват се“ и също падат, след това стават възрастни женски или мъжки. Възрастните могат да чакат домакин до три години. Повечето твърди кърлежи живеят по влажни места в полета и гори. Размерът на възрастните може да достига около 30 мм, но повечето са около 15 мм или по-малко. Някои от тях нямат очи. На върха на краката  имат нокътчета за закрепване към кожата на гостоприемника. Слюнката, която вкарват кърлежите при запиване има противосъсирващо и обезболяващо действие, поради което пробождането остава незабелязано за жертвата (не се усеща).

За българската фауна са характерни шест рода от Сем. Ixodidae. По-разпространени видове от шестте рода, които имат медицинско значение са:

 • Ixodes ricinus – преносител на Лаймска болест;
 • Rhipicephalus sanguineus – преносител на Марсилска треска;
 • Rhipicephalus bursa – преносител на Марсилска треска;
 • Dermacentor marginatus – преносител на Туларемия;                                                                                                     
 • Dermacentors reticulatus – преносител на Туларемия;
 • Hyalomma marginatum – преносител на Кримска-Конго хеморагична треска;
 • Haemaphysalis punctata – преносител на Кърлежов енцефалит.

За варненска област водещо значение има видът Ixodes ricinus, следван от Rh. Sanguineus и D. Marginatus. Установено е, че сезонната активност на кърлежовите видове е най-висока през пролетно-летните месеци на годината (особено месеците май и юни). За видовете  Rh. Sanguineus и D. Marginatus се регистрира активност и в месеците от февруари до октомври, което повишава епидемичния риск от инфектиране на хората.

Как може да премахнете кърлеж?

 1. Използвайте чиста пинсета с фин връх и хванете кърлежа възможно най-близо до повърхността на кожата.
 2. Издърпайте право нагоре с постоянен и равномерен натиск, без да го усуквате или смачквате. Това може да доведе до отчупване на кърлежа и главата/устата му да остане в кожата ви. Ако това се случи, отстранете всички големи части: почистете кожата със спирт и използвайте чиста пинсета или игла за да откриете главата и да я изстържете. Ако остане малко парче от главата, кожата бавно ще го отдели.
 3. След като извадите кърлежа почистете добре мястото и ръцете със спирт или сапун и вода.
 4. Никога не смачквайте кърлежа със пръсти. След като го отстраните може да го изхвърлите в тоалетната. А ако искате да бъде изследван, може да го поставите в запечатан плик или контейнер със спирт и да го занесете в най – близкото РЗИ.

Няма да има ефект ако се опитате да премахнете кърлежа като:

 • намажете с вазелин;
 • обработите мястото с алкохол или сапунен разтвор;
 • докоснете кърлежа със студен или горещ предмет.

Обадете се или посетете вашия лекар, ако в рамките на 30 дни след ухапването имате някои от следните симптоми: обрив, треска, умора, главоболие, болки в мускулите, подуване и болки в ставите. Според симптомите или кръвния тест ще ви бъде назначено лечение. Повечето болести, пренасяни от кърлежи могат да бъдат лекувани с кратък антибиотичен курс.   

Как да намалите риска от ухапване от кърлежи?

 1. Избягвайте разходки и походи по неокосени тревисти площи, места със храсти. Ако все пак е неизбежно, тогава носете дълги светли дрехи, пъхнете краищата на панталона в чорапите.
 2. Горе описаното не гарантира предпазване, така че най-важното като превенция е – правете проверки в края на всеки ден! Ранното отстраняване на кърлеж (в рамките на до 36 часа), може да предотврати лаймската болест. През първите 24-36 часа от запиването, кърлежите не поемат или поемат много малко количество кръв. Времето за кръвосмучене зависи от много фактори като температура и влажност на средата, вида на кърлежа, стадия му на развитие и др.
 3. Използвайте репеленти срещу кърлежи. Продуктите съдържащи перметрин са много добри срещу кърлежи, но не се използват върху кожата (губи ефективността си след контакт с кожа), а само върху дрехи!

Ценови предложения за дезакаризация на открити площи!

Кърлежи (12 часа карантинен период)до 1000м2 – 70лвдо 2000м2 – 100лвдо 3000м2 – 170лвдо 4000м2 – 210лв

Цените са с включен ДДС!