+359 879 429 674

Обикновената стоножка (Scutigera coleptrata) е жълтеникаво-сива на цвят с три надлъжни черни ивици на гръбната страна. Краката- 15 чифта, също имат ивици. Заедно с антените могат да достигнат дължина до 100мм. Деликатните крака им позволяват да достигнат скорости до 0,4м в секунда, докато се движат по стени и по тавани. Обикновената стоножка е развила автомимикрия – когато е в покой не е лесно да се различи черепния й край от опашния, тъй като нейните подобни на опашка задни крака изглеждат като антени.

Домашните стоножки снасят яйцата си през пролетта (средно около 60). Ларвите изглеждат като миниатюрни версии на възрастните, макар и с по-малко крака. При излюпването си те са с четири чифта крака, получават нова двойка с първото линеене и по две двойки с всяко от петте следващи линеения. Могат да започнат да се размножават на третата си година и живеят от три до седем години.

Домашната стоножка е хищник. В менюто й влизат паяци, дървеници, хлебарки, мравки и други домашни членестоноги. Те са предимно нощни ловци, за което разчитат най-много на антените си, които са чувствителни на миризми и движения. А когато има опасност самата тя да стане плячка, тя може да откачи всички крака, които са попаднали в капан.

Извън дома ни, обикновената стоножка живее под големи камъни, купчини листа или дърва, в купчини компост. Често можем да ги видим извън скривалищата им по време на поливане на градината например. Вътре в дома ни можем да ги намерим почти на всякъде, но по принцип предпочитат тъмни и слабо осветени места като гаражи и мазета. Срещат се и по влажни места – бани и тоалетни, но могат да бъдат намерени и в офиси, спални и т.н. Те могат да прекарат целия си живот в сграда, обикновено на приземния етаж.

Опасни ли са за хората? Обикновено те не са опасни за хората, по-скоро ги стряскат със своята скорост и външен вид. Те не са агресивни, дори по-скоро бягат, когато бъдат обезпокоени. Опити за ужилване от страна на стоножка може да има само ако бъде притисната в ъгъла или държана агресивно. Ако има ужилване, то може да предизвика лека болка и подуване, подобно на ужилване от пчела. Обикновено симптомите отшумяват бързо и без усложнения, много рядко може да се развие алергична реакция.