+359 879 429 674

Осите са социални насекоми, образуващи големи колонии. Кралицата прекарва зимата в зимен сън под навес и излиза през пролетта, за да създаде ново гнездо. Първото й потомство са работничките, които поемат задълженията по гнездото. Гнездото е изградено от пити, съдържащи целулоза. Прилича на „хартиено“ гнездо и може да достигне размерите на футболна топка. Обичайно гнездата се намират под земята или в различни кухини, например на покрива, в стената, в скали.

Работничките се хранят с ферментиращи плодове и сладки храни и напитки. Те хранят ларвите в гнездото с други насекоми и паяци, които .хващат, убиват и сдъвкват предварително. Популацията на гнездата може да достигне няколко хиляди до края на лятото.   През зимата колонията измира и остава само кралицата.

Когато бъдат провокирани или бъде застрашено гнездото им, нападат без предупреждение. Ужилването е болезнено, а множество ужилвания или ужилване в гърлото може да бъде опасно и макар и рядко – фатално. Леките форми на алергичния отговор след ужилване са са свързани с реакции като сърбеж, зачервяване, отоци около очите, устните, шията. При по-тежките форми се наблюдават задух, трудно преглъщане, стягане в гърдите и др.

Силно се препоръчва унищожаването на гнездо на оси да се извършва само от обучен специалист по контрол на вредителите!