+359 879 429 674

Черна хлебарка (Blatta Orientalis)

Тя е тъмно кафява или черна на цвят с лъскаво тяло и размери около 20-30 мм. Женските имат по-широко тяло от мъжките и са с нефункционални, почти незабележими, подобно на люспици крила. Мъжките имат дълги крила, достигащи до коремчето. Но хлебарките и от двата пола са нелетящи. Разпространението им е космополитно. Живее във влажни зони.

Черните хлебарки често могат да бъдат намерени около разлагаща се органична материя, в хладни и влажни места, канали, бани, и други влажни места в домакинствата. Могат да бъдат намерени и навън – в храсти, в подпочвеното покритие или други влажни места на открито. Освен влага, те се нуждаят и от източник на храна/течност. Те са всеядни, но предпочитат нишестени и сладки храни. Могат да оцелеят един месец без храна, стига да има вода, или две седмици без храна и вода. Оптималната температура за Черните хлебарки е между 20℃ и 29℃. Те са активни предимно през нощта.

Хлебарките отделят, т.нар. оотеки (яйчни кутии), в които има около 16-18 яйца. През целия си живот (около 6 месеца), Черната хлебарка може да отдели около 22 такива кутийки с яйца. Развитието от яйце до имаго (възрастна хлебарка) отнема от 5 до 12 месеца, в зависимост от температурата.

Хлебарките могат да пренасят бактерии и вируси от краката си към храна, съдове, прибори, плотове и е известно, че могат да разпространяват Дизентерия, Салмонела, хранителни отравяния и др.

Кафява (Немска) хлебарка (Blattella Germanica)

Кафявите хлебарки са едни от най-широко разпространените градски вредители. Смята се, че произхождат от Южна Азия. Те са космополитни – срещат се във всички части на земното кълбо.

Немските хлебарки са светлокафяви на цвят с две широки, успоредни ивици по гръбната страна на тялото, минаващи по дължина и с размери около 15 мм. Женските обикновено са по-едри. Оптимална температура за развитието им (от яйце, през нимфа до имаго – възрастен индивид) е 24℃ – 30℃ и отнема около 2-3 месеца. Женските отлагат 4 до 8 капсули, съдържащи 30 до 48 яйца през живота си. Продължителността на живота на кафявите хлебарки е до около 9 месеца.

Те предпочитат топло и влажно време и са само сухоземни. Обитават различни местообитания. Срещат се както в горски райони, така и в градски, крайградски и селски условия. Обикновено живеят в големи групи в топли, влажни помещения – кухни, бани. Те са много подвижни и обикновено търсят храна през нощта. Ядат човешки храни, особено нишестета, сладкиши, зърнени храни, семена, месни продукти, мазнини. Известно е, че Немските хлебарки ядат сапун, паста за зъби, лепило. Консумират и мъртви организми. Студът е един от основните фактори, ограничаващи разпространението на Кафявите хлебарки.

Замърсената храна може да доведе до хранително отравяне, дизентерия, диария при хората. Телата, отпадъците и секретите на хлебарки са алергени за хората. Могат да доведат до астма при малки деца. Хлебарките причиняват и психологически стрес. Германските хлебарки се размножават непрекъснато с много препокриващи се поколения, което води до бързо разрастване на популацията им. Малките им размери им позволяват да се скрият в малки пукнатини и кътчета. Бързото им размножаване, малките размери и способността им да привикват към много от препаратите, които се използват в домашни условия прави борбата с тях изключително трудна.

Американска хлебарка (Periplaneta Americana)

Американската хлебарка е пренесена на територията на днешните Съединени щати от Африка още 1625г. Сега те са почти космополитни в резултата на глобалната търговия.

Тя е една от най-големите хлебарки, с дължина на тялото около 4-5 см. Тя е червеникаво-кафява и има жълтеникав ръб в областта на тялото зад главата. Смята се за едно от най-бързо бягащите насекоми.

Американските хлебарки са всеядни. Могат да ядат сирене, кожа, бира, хлебни изделия, лепило, косми, мъртви животни, растителни материали, замърсени дрехи и др. Ферментиращите храни са им любими.

Обикновено живеят във влажни райони, но могат да оцелеят и в сухи райони, ако имат достъп до вода. Предпочитат температури около 29℃ и не понасят ниски температури. Често се срещат в мазета, места за обхождане, пукнатини, канали.

С какво могат да ни навредят?

– Миризливите секрети, произвеждани от Американските хлебарки, могат да променят вкуса на храната.

– Могат да пренесат болестотворни бактерии, като Salmonella, по краката си и по-късно да ги отложат върху храни и да причинят хранително отравяне или инфекция, ако ходят върху храната.

– Домашният прах, съдържащ изпражнения на хлебарки и части от тялото, може да предизвика алергични реакции и астма при някои хора.

При проблем с хлебарки – свържете се с нас!

Обработка на входове против хлебарки

до 8 етажа – 120лвдо 16 етажа – 160лвАпартамент до 100м2 – 35лвАпартамент над 100м2 – 45лв

Цените са с включен ДДС! Без карантинен период!

При обработка на вход, живущите могат да заявят обработка на апартамента си на промоционална цена от 15лв!